Forrás Lelki Segítők Egyesülete Telefon/fax: (52) 492-757
Fordulópont Rehabilitációs Intézmény Mobiltelefon: 20-2268270
Forrás Mentálhigiénés Központ Telefon:52/492-757

Rehabilitációs Intézmény

Fordulópont Szenvedélybetegek Rehabilitációs Intézménye 10 férőhelyes rehabilitációs intézmény, amely az Észak-alföldi régióból önként jelentkező szenvedélybeteg férfiak számára nyújt ellátást.
Rehabilitációs szolgáltatásait a várostól 7 km-re levő intézményében, biztosítja csendes, nyugodt környezetben.
 
A terápiás program egy éves. A 12 hónap három fő fázisra oszlik: izolációs szakasz, terápiás szakasz, kiléptető fázis.
 
Izolációs szakasz: a bekerülést követő három hónap, melynek első hónapja a próbaidő, melynek végén a jelentkező, a közösség és a stáb is értékeli az eltelt időszakot. Ebben az időszakban a házirend megismerése, a napirend elsajátítása, és a beilleszkedés a fő feladat.
 
Terápiás szakasz: a rehabilitációs folyamat előrehaladtával a lakók egyre több és felelősségteljesebb feladatokat kapnak. Izolációt követően fokozatosan kimenő adható, és előre megbeszéltek szerint telefonálásra és látogatók fogadására is lehetőség van. Az egyéni szükségletek figyelembe vételével hosszabb időtartamú adaptációs szabadság is meghatározható.
 
Kiléptető szakasz: lakóink fő feladata a jövőbeli, „kinti” absztinens élet előkészítése: a sikeres kiléptetés, lakhatás megoldása, albérlet és munkakeresés, önsegítő csoportok felkeresése.
 

Bekerülés feltételei: Absztinencia – ha szükséges, beköltözés előtt kórházban méregtelenítés, önkéntesség, függőség beismerése, önellátási és cselekvőképesség, ezen kívül negatív bőrgyógyászati és érvényes tüdőszűrő-lelet. 
 
Elhelyezés: 3-4 ágyas szobákban
 
A terápiás programunk a „Portage” program, alapja a terápiás közösségi modell, ami hangsúlyozza az önsegítés koncepcióját a pozitív kortárs-hatást és a családias légkört.
 
Napirend szerinti tevékenységek délelőtt: rehabilitációs munka (kerti munka, ház körüli munka végzése, saját lakókörnyezet tisztán tartása, stb.)
Délután: terápiás-, sport és szabadidős foglalkozások
 
Térítési díj megállapítása – a jövedelemtől függően, fő szabály szerint ez a jövedelem 80%-a.
 
A stáb tagjai: orvos, pszichiáter, szociális- és mentálhigiénés munkatárs, felépült szenvedélybetegek. A rehabilitációs programban nagy szerepet kapnak az önkéntesek és önsegítő csoportok tagjai.


Elérhetőségek

Intézményvezető: Batizi Ildikó
Telefon: 06/20 2268270
E-mail cím: forras.fordulopont@gmail.com

 
 

Bővebb információ itt.