Indulópont bemutatkozás

Célcsoport:

Szenvedélybeteg férfiak

Ellátottak köre:

Észak-Alföld régióból (Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok megyéből)

Térítési díj:

Van

Mi az Indulópont célja?

A Forrás Lelki Segítők Egyesületének Indulópont Támogatott Lakhatás Intézménye 2014-ben jött létre azzal a céllal, hogy a rehabilitációs programban részt vevő szenvedélybetegek számára biztosítani tudjuk a felépülés intézményi keretek között történő további támogatását, az önálló élet kialakítását és fenntartását. Személyközpontú, egyénre szabott szolgáltatásokkal, programokkal, az ellátott meglévő képességeire építve nyújtunk lehetőséget az absztinencia hosszú távú fenntartására.

Hogyan lehetek az Indulópont lakója?

A jelentkezés mindig önálló döntés és elhatározás alapján, saját motivációból történik.

Az Indulópont Támogatott Lakhatás Intézményébe egy felvételi beszélgetés után lehet bekerülni, mely a már ott lakókkal, az intézményvezetővel és az esetfelelőssel közösen történik. Ezt követi a komplex szükségletfelmérés, ami megállapítja az intézménybe való beköltözés jogosultságát. A jelentkezővel közösen alakítjuk ki, hogy milyen segítségre van szüksége a tartós felépüléshez, a társadalomba való visszailleszkedéshez.

Hol működik a támogatott lakhatás?

A sikeres felvételi beszélgetést követően lehet beköltözni az Indulópontba, amely jelenleg két helyszínen működik: Debrecenben a Csapó utcán valamint a Széchenyi utcán - buszmegállóhoz, tömegközlekedési csomópontokhoz közel. Mindkét intézményben lakószobánként 2-2 fő ellátására van lehetőség, barátságos, világos, kétágyas szobákban. A lakókörnyezet kialakításában, szépítésében és tisztán tartásában a lakóink aktívan közreműködnek.

Milyen az élet az Indulópontban?

Az intézményben élés kereteit az Együttélés szabályai biztosítják, amit a lakókkal közösen alakítottunk ki. Alapvető elvárás a szabályok betartása. Az alkohol-, illegális drog absztinencia, illetve viselkedési addikcióktól való tartózkodás minden szenvedélybeteg saját felelőssége. Ellátottaink dolgoznak és / vagy tanulnak. Az álláskeresésben, munkahelymegtartásban, tanulmányok folytatásában vagy új szakma tanulásában is segítséget nyújtunk a lakóknak. Az önálló élet kialakításának fontos része a mosás, főzés, takarítás is. A háztartással kapcsolatos közös teendőket egymás között osztják fel az ellátottak. Havi váltásban Ügyvivőt is kinevezünk az Indulópontokban: ő ellenőrzi a tisztaságot, jelzi a felmerülő problémákat, és értesít mindenkit a várható eseményekről (például lakógyűlésről). A közös programok szervezése, a szabadidő hasznos eltöltése, az egyéni beszélgetések biztosítása, a képességek fejlesztése, a döntések támogatása a segítő (esetfelelős) feladata, aki hetente többször - hétköznap és hétvégén is - jelen van az Indulópontokban. A fejlődést támogatandóan mindenki önsegítő csoportot választ magának, ahol a sorstársakkal és tapasztalati segítőkkel heti rendszerességgel meg tudja osztani érzelmeit, problémáit.

Hogyan tarthatom a kapcsolatot a családommal?

Fontos számunkra a lakóink érzelmi biztonsága, a családi kapcsolataik erősítése, ezért a támogatott lakhatásban ellátottaink fogadhatnak látogatókat az Együttélés szabályainak megfelelően; valamint előre egyeztetve maguk is elutazhatnak rokonaikhoz, gyermekeikhez, akár több napra is. Igény esetén családterápiára is lehetőséget biztosítunk, hiszen a felépülésben a családi kapcsolatok rendezése központi szerepet tölt be.

Hogyan állapítják meg a térítési díjat?

Intézményünkben térítési díjat kell fizetni. Ennek összegét az intézmény fenntartója állapítja meg, mely a lakhatási költségekből és a komplex szükségletfelmérésben meghatározott szolgáltatások térítési díjából adódik össze.

Jelentkezhetek másik intézményből is?

Az Indulópont Támogatott Lakhatás Intézményébe lehetőség és szabad férőhely esetén más rehabilitációs intézményből érkező szenvedélybeteget is fogadunk. Ennek feltétele, hogy a jelentkező betegségtudata megfelelő legyen, önként és saját akaratából, valamint a józan, szermentes élet megőrzésének szándékával érkezzen.

Kapcsolat:

Intézményvezető: Batizi Ildikó

Telefon: 0630/857-0524

Egyik kedves lakónk gondolatai az Indulópontról:

Talpra Hamar!

Én, aki ura vagyok a függőségemnek közlöm veled, hogy a függőség, ha kialakult, van és lesz! Ezért köteles vagy eljutni odáig, hogy ne hazudj magadnak és küzd ellene! Ha eljutottál idáig, és egyedül nem vagy képes megbirkózni a függőségeddel, ne aggódj, van segítség!

Jelen esetben a Forrás Lelki Segítők Egyesülete, melynek bentlakó rehabilitációs intézményében komoly szakemberek, lelkes felkészült segítők támogatnak abban, hogy te is ura légy függőségednek!

Egy terápia átlagos időtartama egy év, ha sikerrel jártál és még további segítségre van szükséged, nem hagynak magadra, - ezek ilyenek-. Ha szociális körülményeid indokolttá teszik és megfelelsz az elvárásoknak egy „Indulópont” nevű támogatott lakóintézménybe kerülsz (ez egy lakás, csak így kell nevezni), ami áll három szobából, egy társalgóból, konyhából, folyosókból, wc-ből, fürdőszobából, erkélyből, ajtókból, ablakokból, falakból. Falakból van a legtöbb. Hat személy lakhat itt, jelenleg négyen vagyunk.

Nyugodt, békés hely ez Testvér, olyan népek lakják, akik figyelnek egymásra, átok minket elkerül, gonosz be nem jöhet! Bizonyos rendnek itt is kell lenni, szabályok itt is vannak. Alapszabály, hogy a függőséget okozó szerek használata tilos! Ezt, ha már idáig eljutottál, amúgy is tudod, ám itt nagyobb a kísértés! A lakást közösen tartjuk rendben, az együttélés szabályai közös megegyezéssel, a házirend figyelembevételével alakultak ki. Tiszteljük egymást és a segítőket, figyelünk magunkra, egymásra, a békénkre! Fő céljaink közzé tartozik a munkahely, megélhetési mód keresése. Csoportos foglalkozásokra járunk, a Forrás rendezvényeit támogatjuk, rendezvényeiken részt veszünk.

Barátságos térítési díjat fizetünk, hogy itt lakhassunk, viszont az étkezést, tisztálkodást, ruházkodást... stb magunknak kell megoldani. Ez így helyes, mivel itt már az a cél, hogy elindulj (Indulópont) egy szermentes, rendezett élet felé. Itt már a szabályok részei a jövődnek!

„Ki itt belépsz ne hagy fel minden reménnyel!”

Bővebb információért keresd a Forrás Fordulópont, illetve Indulópont népeit, pontos válaszokat kapsz.

Fontos:

Ha függő lettél, légy